Wandelschoenen onderhouden

Je hebt de juiste wandelschoenen gevonden voor al jouw wandelavonturen. Ze brengen je comfortabel en veilig door de mooiste gebieden en over de meest uiteenlopende paden. Maar om zo lang mogelijk van je wandelschoenen te genieten, is het van groot belang om ze goed te onderhouden. Dit begint al meteen na de aanschaf, maar ook na al je wandelavonturen worden ze ook graag onderhouden.

Waarom wandelschoenen onderhouden?

Als je veel wandelt, dan wil je ongetwijfeld een paar goede wandelschoenen hebben. Binnen de kortste keren kun je niet meer zonder. Dat je ze nodig hebt op trails in de bergen zal geen verrassing zijn, ze zorgen immers voor goede grip en stabiliteit. Echter ook in onze Nederlandse natuur zijn ze onmisbaar. Of het bospad nu juist stoffig of modderig is, voor je wandelschoenen geen probleem dat ze smerig worden. Maar toch is het wel belangrijk dat je ze - het liefst na elke wandeling - even schoonmaakt. Af en toe wat grondiger onderhoud en je houdt ze niet alleen langer mooi, maar verlengt ook de levensduur en het comfort.

wandelschoenen schoonmaken

Hoe moet je wandelschoenen onderhouden?

Hoe beter jij je wandelschoenen onderhoud, hoe langer je er plezier van zult hebben. Daarom vertellen we je in deze blog graag hoe je de wandelschoenen het beste kunt onderhouden. We verdelen het voor het gemak in verschillende hoofdstukken. Onderhoud direct na aanschaf, na elke wandeling en elke 3 tot 6 maand. Ook leggen we uit hoe je wandelschoenen het best kunt opbergen en kunt laten opdrogen.

Onderhoud direct na aanschaf

Nieuwe wandelschoenen aangeschaft? Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Onderhoud begint daarom al voor het eerste gebruik door ze in te spuiten met een waterafstotende impregneerspray. Hiermee breng je een beschermlaag aan die de schoenen beschermt tegen vocht, vuil en vlekken.

Onderhoud na elke wandeltocht

Zijn je wandelschoenen vies geworden na de wandeling, maak ze dan schoon. Doe dit na elke wandeling. Ook als het pad erg droog en stoffig is dit belangrijk. Niet alleen met modder.

Haal na elke wandeling de binnenzolen eruit en laat ze buiten de schoen luchten

Dit voorkomt nare luchtjes en zijn ze weer helemaal droog voor je volgende wandeling. Leg ze nooit te drogen op of nabij een warmtebron zoals een radiator. Gebruik ook geen föhn.

Laat modder eerst opdrogen en maak ze daarna pas schoon

Dit zorgt ervoor dat je het zand/opgedroogde modder veel makkelijker kan verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel voor het bovenwerk en een harde borstel voor de zolen. Pas echter op met stiksels en veterhaakjes. Tip: gebruik hiervoor een oude tandenborstel. Zijn je wandelschoenen echt heel vies geworden, hou ze dan even onder stromend lauwwarm water. Zijn ze daarna nog steeds niet helemaal schoon, gebruik dan een speciale schoenreiniger voor (wandel)schoenen. Misschien overbodig om te benoemen, maar gebruik nooit staalborstels, ook niet voor de zolen.

Het reinigen van je wandelschoenen na elke wandeling zorgt ervoor dat het bovenwerk weer lucht kan doorlaten en je voeten beter kunnen ademen.

wandelschoenen onderhouden

Periodiek onderhoud

Afhankelijk van het gebruik adviseren wij om elke drie tot zes maanden je wandelschoenen te onderhouden met speciale onderhouds- en verzorgingsmiddelen. Hiermee blijven je wandelschoen langer mooi en bescherm je ze weer opnieuw tegen vuil, vlekken en vocht.

Haal de veters uit de schoenen

Nadat je de veters eruit hebt gehaald volg je de stappen zoals hierboven genoemd bij onderhoud na elke wandeling.

Spoel de binnenkant met lauw water

Zo voorkom je het ontstaan van nare geurtjes en dat het ademend vermogen van de schoen wordt aangetast. Haal eerst de binnenzolen eruit en spoel de binnenkant van de wandelschoenen uit met lauw water. Laat de wandelschoenen vervolgens even een kwartiertje rusten met het water erin. Hierdoor verwijder je onder meer bacteriën en zoutkristallen die zijn achtergebleven door het transpireren van je voeten. Het is niet nodig om zeep of iets dergelijks te gebruiken.

Behandel de schoenen met het juiste onderhoudsproduct

Nadat je de wandelschoenen hebt schoongemaakt volgens de hierboven genoemde stappen, dan is het tijd om ze te behandelen met de juiste onderhoudsproducten. Doe dit als de schoenen na het schoonmaken en een tijdje drogen nog licht vochtig zijn. Het verzorgingsproduct kan zich zo beter vasthechten aan het oppervlak dan wanneer ze volledig zijn opgedroogd.

Voor wandelschoenen onderhouden zijn speciale reinigers verkrijgbaar voor de verschillende materiaalsoorten. Volg altijd de instructies op de verpakking van het onderhoudsproduct en probeer het altijd eerst op een onopvallende plek.

Leren wandelschoenen

Voor leer gebruik je het best een verzorgingscrème voor leer. Het bevat verzorgende oliën en voedende ingrediënten om het leer weer te laten stralen en waterafstotend te maken. Als je leren wandelschoenen niet behandeld, dan kan het leer gaan uitdrogen en barstjes vertonen. Het regelmatig onderhouden van het leer is dus essentieel.

Suède- en nubuck wandelschoenen

Voor nubuck of suède kun je gebruik maken van een impregneerspray die geschikt is voor deze leersoorten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de waterafstotende spray van Collonil of Lomer. Je beschermt de wandelschoenen weer opnieuw tegen vocht, vuil en vlekken. Het heeft geen invloed op de kleur van de schoenen. Er zijn ook conditioners of wax verkrijgbaar om nubuck of suède mee te behandelen, maar deze tasten de originele look aan. Bedenk goed dat suède en nubuck vatbaarder zijn voor vlekken dan glad leer. Regelmatig impregneren is dus belangrijk om het materiaal langer mooi te houden. Ziet het materiaal er uitgedroogd uit, dan kun je deze weer opborstelen met een (speciale suède) borstel. Het opent als ware de vezels weer waarna de schoenen er weer fris uitzien.

Wandelschoenen van textiel of synthetische materialen

Ook voor textiel of synthetische materialen kun je gebruik maken van deze impregneer spray van Collonil of Lomer. Het maakt het materiaal weer waterafstotend. Verder hebben deze materialen weinig onderhoud nodig. Schoonmaken met een zachte borstel of vochtige doek, daarna inspuiten en ze kunnen er weer even tegenaan.

Wandel- en outdoor sandalen onderhouden

Heb je KEEN wandelsandalen of sandalen van een ander outdoormerk, dan wil je hier natuurlijk ook zo lang mogelijk van kunnen genieten. Daarom leggen we je hier ook uit hoe je het beste wandelsandalen kunt onderhouden.

Spoel de sandalen af of borstel ze schoon

Heb je sandalen van synthetische materialen zoals polyester of EVA, dan kun je ze het beste afspoelen onder de kraan met lauw water. Hiermee verwijder je modder en andere vuilresten. Zijn de sandalen gemaakt van leer, dan kun je deze beter schoonmaken met een zachte borstel om ze vervolgens af te nemen met een warm water en een zachte doek. Je kunt ook gebruik maken van een speciale verzorgingsproducten. Gebruik een verzorgingscrème voor leer en een impregneerspray voor nubuck, suède, textiel of synthetische materialen. Hiermee breng je weer een nieuwe, tijdelijke beschermlaag aan tegen vocht, vuil en vlekken. Rubberen/EVA sandalen reinig je eenvoudigweg met water en behoeven verder geen onderhoud.

Er zijn ook outdoor sandalen die gewassen mogen worden in de wasmachine. Moet je nog nieuwe aanschaffen, dan vind je bij de specifieke productinformatie op bartogi.nl of de sandalen (of schoenen) wasbaar zijn.

Hoe laat je wandelschoenen opdrogen?

Ben je terug van een wandeling en zijn je wandelschoenen nat geworden? Laat de natte wandelschoenen dan langzaam drogen aan de lucht. Zet ze nooit bij de verwarming of een open vuur en het is uit den boze om ze te drogen in de wasdroger. Warmtebronnen zorgen ervoor dat lijm smelt en leer snel uitdroogt. Dit kan vervelende gevolgen hebben zoals zolen die loslaten en leer dat scheurtjes gaat vertonen. Het op deze manier laten opdrogen geldt natuurlijk ook na wandelschoenen schoonmaken met water, zoals hierboven al beschreven.

Om vocht binnenin de wandelschoen te laten drogen kun je het best gebruik maken van keukenpapier. Prop dit in de schoenen en laat het keukenpapier het vocht absorberen. Gebruik geen krantenpapier, want de inkt kan de binnenvoering beschadigen.

wandelschoenen onderhouden

Hoe kun je wandelschoenen het best bewaren?

Als je wandelschoenen een tijdje niet gaat gebruiken, dan kun je ze het beste opbergen in een donkere, goed geventileerde ruimte. Hoe minder daglicht, des te beter. Stop ze nooit in een plastic zak, zodat ze goed kunnen blijven ademen. Je kunt ze ook bewaren in de originele schoenendoos. Zet de schoenendoos wel weg in een niet te vochtige ruimte. Als je wandelschoenen voor langere tijd bewaart in een schuur of tochtige garage, dan heb je de kans dat er schimmelvorming ontstaat. Bewaar ze bij voorkeur dus ergens in huis.

Nieuwe wandelschoenen nodig?

Ondanks goed onderhoud gaat geen wandelschoen eeuwig mee. Op den duur zijn wandelschoenen nou eenmaal toe aan vervanging. Bij Bartogi ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij hebben een ruim assortiment wandelschoenen voor dames, heren en kinderen van de merken KEEN en Lomer. Bekijk de collecties en bestel ze online in de shop. Wandelschoenen van goede kwaliteit voor betaalbare prijzen.

Lees ook eens onze blog over schoenverzorging voor het onderhouden van je schoenen en de blog over witte sneakers schoonmaken.

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen