Schaatssokken

Hadden we al een prachtig najaar met volop mogelijkheden voor een mooie herfstwandeling, kunnen we op het moment van schrijven van deze blog, december 2022, eindelijk weer eens genieten van schaatspret op natuurijs. De temperatuur komt alweer een paar nachten ruim onder het vriespunt en ook overdag blijft het licht vriezen. Momenten dat de schaatskoorts in Nederland weer toe begint te nemen. Een groot deel van de Nederlanders kijkt reikhalzend uit naar schaatsen op natuurijs. De eerste marathon op natuurijs van deze winter heeft inmiddels ook al weer plaatsgevonden. Schaatspret, wat hebben we er met zijn allen naar uitgekeken. Een mooi moment om ons eens te verdiepen in schaatssokken.

Maar heb jij wel eens stilgestaan bij het belang van goede schaatssokken dragen tijdens het schaatsen? Als je een professioneel schaats(t)er bent waarschijnlijk wel, maar als je enkele keren per seizoen de ijzers onderbindt, of met de zachte winters van afgelopen jaren waarschijnlijk nog minder dan een paar keer per seizoen, dan denk je er wellicht niet over na. Waarschijnlijk denk je dan alleen maar aan warme sokken. Toch heeft het dragen van goede sokken tijdens het schaatsen veel voordelen.

Waar moeten schaatssokken aan voldoen?

Wedstrijdschaatsers dragen vaak helemaal geen sokken tijdens de trainingen en wedstrijden. In goede schaatsen met leren schoen zit dit prettig en het zorgt voor meer feeling met de schoen en beter contact met het ijs. Maar voor wie af en toe naar de ijsbaan gaat en tijdens een oude vertrouwde winter lekker het natuurijs op wil, zal er toch voor kiezen om sokken te dragen tijdens het schaatsen. Vaak wordt er dan gekozen voor dikke sokken, want zijn toch veel warmer? Of er wordt gekozen voor normale katoenen sokken.

schaatssokkenWe zeiden al dat wedstrijdschaatsers helemaal geen sokken dragen, want dan verliezen ze optimaal contact met het ijs. Dikke sokken creëren als ware een dempende laag waarmee je de feeling met de schoen verliest. Dit heeft geen positief effect op goede schaatsprestaties. En normale katoenen sokken houden de voeten niet warm en zorgen snel voor blaren door zweetvoeten en wrijvingen. Katoen droogt niet snel op. De lekker warme “geitenwollen” sok voelt daarentegen vaak weer niet prettig aan in de schaats.

Je leest het al; schaatssokken moeten dun zijn, een nauwsluitende pasvorm hebben en je voeten droog en warm houden. Heb je hiervoor wel eens gedacht aan het dragen van compressiekousen of skisokken met compressie? Bij Bartogi heb je een ruime keuze aan Sockwell compressiekousen voor mannen en vrouwen alsook Sockwell skisokken met compressie voor mannen en vrouwen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, zodat er altijd een geschikt model tussen zit. Voordeel bij de skisokken is dat ze dikker gebreid zijn bij het scheenbeen. Het voorkomt drukpunten en irritaties. Verder zijn ze dun gebreid van thermische materialen voor goed contact met het ijs, terwijl ze je voeten zo lang mogelijk warm houden.

Wat is het nut van schaatssokken?

Schaatssokken - laten we de skisokken in deze blog maar even zo noemen - zorgen er niet alleen voor dat je voeten en tenen zo lang mogelijk lekker warm blijven, maar ze voorkomen ook blaren, schuurplekken, drukpunten van de schaats, zweetvoeten, kramp en spierpijn.

Voornaamste reden hiervan is de trapsgewijs opgebouwde compressie in de compressiekousen van Sockwell. Door het dragen van deze sokken wordt de bloedsomloop geoptimaliseerd en hiermee wordt de zuurstoftoevoer naar de beenspieren gestimuleerd. De benen zullen hierdoor minder snel vermoeid aanvoelen, de spieren zullen na de inspanning sneller herstellen en de kans op kramp in de voet of kuit wordt geminimaliseerd.

Dankzij de compressie zitten de sokken lekker strak om de benen. Dit zorgt niet alleen voor beter contact met de schaatsen en een meer natuurlijk gevoel, maar ook dat de sokken niet gaan wrijven of afzakken onder de voet. Bovendien zijn alle Sockwell sokken naadloos om irritaties en blaren te voorkomen.

Schaatssokken van Sockwell

Hoe houden Sockwell sokken mijn voeten warm?

Naast de compressie is er nog een belangrijke reden waarom Sockwell (ski)sokken de ideale schaatssokken zijn. De materialen waaruit de sokken bestaan zijn een thermische combinatie van onder andere de fijnste merinowol en alpacawol. De antibacteriële en ademende wol combinatie staat garant voor een optimale vochtabsorptie en thermoregulering. Dit betekent geen stinksokken na het schaatsen, voeten die droog blijven en geen ijskoude tenen al na een kwartier te hebben geschaatst.

Bovendien draagt de compressie in de sokken bij aan het warmhouden van je tenen. Juist de tenen koelen snel af. Het is een uiteinde van het lichaam en gaat dus als eerst afkoelen. Juist bij kou gaan bloedvaten wat vernauwen als natuurlijke reactie van het lichaam om warmte vast te houden. De bloedtoevoer, en hiermee warmtetoevoer, naar je uiterste ledematen wordt minder goed. De compressie activeert de pompfunctie van de kuitspieren. Het helpt bloed beter te laten doorstromen met als voordeel dat je tenen minder snel gaan afkoelen.

Ideale schaatssokken dus! Nu maar hopen op meer winterperiodes met volop schaatspret op natuurijs. Bij Bartogi bestel je alvast schaatssokken voor dames of heren. En als het winterweer in Nederland het weer eens laat afweten, dan kun je ze natuurlijk ook gebruiken voor de skivakantie. Ga je buiten het schaatsen om er graag op uit voor een winterwandeling of een winterse citytrip? Bekijk dan ook eens ons aanbod dames wandelsokken of heren wandelsokken. En warme wandelsokken met compressie zijn niet compleet zonder goede wandelschoenen dames of wandelschoenen heren. En heb je nog nieuwe schaatsen nodig? Dan zal je even verder moeten kijken. Maar voor schaatssokken ben je bij Bartogi aan het juiste adres.

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen