Welke schoen zet jij?

Het is weer zover! Sinterklaas is weer in het land, dus voor de kinderen weer tijd om de schoen te zetten. Tijdens deze jaarlijks terugkerende traditie kijken de kinderen altijd weer reikhalzend uit naar het cadeautje dat ze zullen aantreffen in hun schoentje. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan en wanneer en hoe vaak doe je dit? En hebben jouw kinderen al een geschikte schoen om te zetten? Mocht je nog op zoek zijn, dan vind je bij Bartogi een leuke collectie schoenen voor kinderen.

Schoen zetten

Waar komt schoen zetten vandaan?

In Nederland zet men al de schoen sinds de vijftiende eeuw. Dit gebeurde in eerste instantie in de kerk voor de armen. Voor zover bekend gebeurde dit voor het eerst in 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht. De schoenen werden gezet op 5 december, tegenwoordig bekend als pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd de volgende dag verdeeld onder de armen. Dit was 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas. Pas later, naar verwachting ergens in de 16e eeuw, werd het schoen zetten door kinderen, thuis bij de open haard een traditie.

Vaak kregen de kinderen speelgoed en verschillende soorten snoepgoed zoals speculaas, pepernoten, kruidnoten, borstplaat, chocoladeletters, taaitaai en marsepein. Eeuwenoude lekkernijen die we tegenwoordig nog steeds associëren met Sinterklaas.

Bron: Wikipedia

Wanneer schoen zetten?

Officieel mogen de kinderen de schoen pas zetten zo gauw Sinterklaas weer in het land is. Dit is altijd op de zaterdag rond het midden van de maand november. Het heeft dus geen zin om de schoen eerder te zetten, want dan is de Goedheiligman immers nog niet in het land.

Nadat de Sint en Pieten in het land zijn gearriveerd, dan kun je zelf bepalen wanneer je de schoen zet. Vaak wordt de dag aangehouden wanneer Sinterklaas in Nederland is aangekomen. Maar je kunt ook de dag van aankomst in je woonplaats aanhouden. In sommige plaatsen is dit namelijk later dan de landelijke intocht. De periode om de schoen te kunnen zetten loopt vervolgens door tot Pakjesavond.

Welke dag de schoen wordt gezet maakt niet uit, maar het is wel belangrijk om duidelijk aan te geven bij de kinderen op welke dag ze de schoen mogen zetten. Vaak is dit op zaterdagavond. In de regel kun je aanhouden om de schoen twee keer te zetten. Houd hiermee rekening met Pakjesavond, of de avond wanneer je dit viert en wanneer Sinterklaas langskomt op school. En vaak kunnen ze ook de schoen nog zetten in de supermarkt. Zorg voor een beetje verspreiding. Dit is leuker voor de kinderen en zo hebben ze meer momenten om naar uit te kijken.

Hoe zet je de schoen voor Sinterklaas?

Normaliter zet je de schoen bij de open haard, maar niet iedereen heeft natuurlijk een open haard in huis. Zet de schoen dan op een leuke centrale plek in de huiskamer of bij de verwarming. Laat wat lekkers achter in de schoen voor het paard van Sinterklaas, zoals een wortel. Ook kan er een tekening of leuk knutselwerkje worden achtergelaten. En vergeet het verlanglijstje voor Pakjesavond niet. Wanneer je de schoen gaat zetten met de kinderen ga je samen Sinterklaasliedjes zingen. Zet de schoen voordat de kinderen naar bed gaan.

Op zoek naar cadeau ideeën voor pakjesavond?

Schoen zetten is natuurlijk onwijs leuk en spannend voor de kinderen. Maar ben je voor jezelf ook nog op zoek naar cadeau ideeën voor pakjesavond? Wellicht zat je te denken aan pantoffels voor dames of heren en misschien zelfs wel een paar nieuwe damesschoenen of herenschoenen.

Altijd goed en heel populair om te vragen zijn sokken. Denk eens aan een leuke sokken giftset. Of heb je wel eens gedacht aan compressiekousen? Ze houden je benen langer vitaal als je lang moet staan of zitten en zijn ideaal tijdens het sporten. Zo vind je bij Bartogi ook een collectie compressie skisokken voor dames of heren voor de wintersport vakantie. Praktisch en leuk om zowel te geven als te krijgen. En ben je nog op zoek naar leuke kerstsokken? Sockwell heeft ook compressiekousen met leuke printjes voor de Kerstdagen, zoals de Winterland of Twinkle.

Bij Bartogi wensen we je alvast een gezellige pakjesavond!

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen