De ultieme gids voor lange afstandswandelingen

Of je nu een ervaren wandelaar bent die zich opmaakt voor de uitdaging van de Nijmeegse Vierdaagse, een ouder bent die met zijn kind meedoet aan de lokale Avondvierdaagse of een langeafstandswandeling gaat maken, zoals het Pieterpad, het belang van een goede voorbereiding is universeel. In deze blogpost delen we waardevolle tips over hoe je blaren kunt voorkomen en de tochten voor jezelf zo comfortabel mogelijk maakt.

Hoe voorkom je blaren tijdens lange wandelingen?

Blaren zijn een nachtmerrie van elke wandelaar. Ze zijn pijnlijk, vervelend en kunnen je wandelplezier ernstig beperken. Gelukkig kun je met de juiste wandeluitrusting al heel wat doen om blaren te voorkomen.

  1. Draag de juiste wandelschoenen: zorg ervoor dat je wandelschoenen draagt die goed passen. Te kleine of te grote schoenen kunnen wrijving veroorzaken, wat kan leiden tot blaren.
  2. Draag speciale wandelsokken: goede wandelsokken die zijn gemaakt van vochtafvoerende materialen helpen om je voeten droog te houden en het vocht snel te laten verdampen. Hierdoor wordt de kans op blaren aanzienlijk verminderd.
  3. Gebruik blarenpleisters of tape: Als je gevoelige plekken (hotspots) voelt ontstaan, plak dan een blarenpleister of speciale sporttape op het desbetreffende gebied om wrijving te verminderen.

Als je van plan bent om de 4Daagse te gaan lopen, dan kun je ruim op tijd al beginnen met enkele praktische tips om de kans op blaren tijdens het wandelen te verkleinen. Je kunt je voeten een maand van te voren dagelijks insmeren met een zalf die de huid versterkt en verzorgt. Je kunt hiervoor gebruik maken van kamferspiritus, verkrijgbaar bij de drogist. Gebruik geen zeep meer om je voeten te wassen, want de zeep maakt je huid weker.

Heb je last van overmatig transpireren, en ondanks goede vocht opnemende sokken en ademende wandelschoenen alsnog last van zweetvoeten, dan kun je voordat je op pad gaat een klein beetje talkpoeder over je voeten, in de sokken en in de schoenen strooien. Talkpoeder neemt heel goed vocht op en is dus ook een ideaal middeltje om bij je te hebben met regenachtig weer. Neem dan ook een extra paar droge sokken mee, mochten ze nat zijn geworden, dan kun je halverwege de tocht weer even droge sokken aantrekken. Vochtige voeten zijn namelijk de voornaamste oorzaak van blaren.

Waar moeten wandelschoenen voor een Vierdaagse aan voldoen?

Het kiezen van de juiste wandelschoenen voor de vierdaagse is cruciaal. Natuurlijk geldt dit ook voor lange wandelafstanden zoals bijvoorbeeld het Pieterpad. Dit vraagt om andere wandelschoenen dan bijvoorbeeld bergtochten, omdat ze voornamelijk gaan over vlak tot licht heuvelachtig terrein met veelal verharde paden zoals asfalt of straatstenen.

Bij een wandelvierdaagse loop je meerdere dagen achter elkaar lange afstanden, dus het is belangrijk om comfortabele en ondersteunende wandelschoenen te hebben. Dit ligt natuurlijk voor de hand, maar kan niet goed genoeg benadrukt worden. Hieronder volgen nog enkele tips om de juiste wandelschoenen te kiezen voor een wandelvierdaagse of lange-afstandswandelingen over voornamelijk vlak en verhard terrein.

  1. Ondersteuning: Het is belangrijk om wandelschoenen te kiezen met voldoende ondersteuning. Tijdens het lopen van lange afstanden worden je voeten en enkels zwaar belast, dus kies voor schoenen met een stevige enkelsteun en een stabiele zool.
  2. Pasvorm: Zorg ervoor dat de schoenen goed passen en dat er voldoende ruimte is voor je tenen om te bewegen. Je voeten zullen tijdens lange wandelingen opzwellen, dus kies voor wandelschoenen die voldoende ruimte bieden. Let er op dat ze niet te ruim zitten dat je voeten in de schoenen kunnen glijden. Dit veroorzaakt wrijving en op zijn beurt weer blaren. Omdat je voeten gedurende de dag wat uitzetten, kun je schoenen daarom beter aan het eind van de dag passen.
  3. Demping: Verharde paden, zoals asfalt en beton, kunnen hard zijn voor je voeten en gewrichten. Daarom is het essentieel dat je wandelschoenen een goede schokabsorptie hebben. Dit kan helpen om de impact op je gewrichten te verminderen, vooral als je lange afstanden loopt.
  4. Ademend vermogen: Tijdens lange afstanden zul je zweten, vooral met een Nijmeegse Vierdaagse in de warme julimaand. Kies dus voor schoenen met een ademende voering en een bovenwerk dat lucht doorlaat. Dit voorkomt oververhitting en blaren.
  5. Waterdichtheid: Ook al is het zomer, het weer kan onvoorspelbaar zijn. Ook in juli kan het natuurlijk regenen, dus doe je er verstandig aan om te kiezen voor wandelschoenen met een waterdicht, maar ademend membraan zoals GoreTex, MerTex (Lomer) of KEEN.DRY (KEEN). Ze houden je voeten droog bij regen, terwijl zweet wel kan worden afgevoerd. En natte voeten zijn nou net de oorzaak van blaren.
  6. Gewicht: Kies voor lichtgewicht wandelschoenen om vermoeidheid te verminderen tijdens lange afstanden. Zware schoenen zullen je voeten en benen sneller vermoeien, wat kan leiden tot blessures en ongemak. Lage wandelschoenen uit categorie A zijn uitermate geschikt voor de vierdaagse. Ze zijn soepel en licht, maar geven voldoende steun op vlak tot licht heuvelachtig terrein. Eventueel zou je kunnen kiezen voor categorie A/B, voor wat meer stabiliteit op onverharde en ongelijke ondergronden. Het zijn uitstekende allround wandelschoenen voor zowel binnen- als buitenland.
  7. Duurzaamheid: Langdurig wandelen op verharde paden kan veel vragen van je schoenen. Daarom is het belangrijk om te investeren in een duurzaam paar wandelschoenen die bestand zijn tegen de uitdaging.
  8. Grip: Hoewel verharde paden over het algemeen minder glad zijn dan onverharde paden, is het nog steeds belangrijk dat je schoenen goede grip hebben. Dit kan vooral handig zijn in natte weersomstandigheden.

Wandelschoenen inlopen

Heb je de juiste wandelschoenen gevonden, dan is het raadzaam om ze eerst in te lopen voordat je aan de vierdaagse begint. Dit voorkomt blaren en zorgt ervoor dat je schoenen zich kunnen aanpassen aan je voeten voor meer comfort en wandelplezier. Zorg er tijdens het inlopen ook voor dat je de juiste sokken draagt. Dan weet je zeker dat je de wandelschoenen optimaal inloopt

Als je bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse op je planning hebt staan, schaf dan ruim op tijd je nieuwe wandelschoenen (en wandelsokken) aan, zodat ze goed kunnen worden ingelopen. In een andere blog van ons lees je alles over wandelschoenen inlopen.

Shop wandelschoenen dames

Shop wandelschoenen heren

De kracht van goede wandelsokken

Net zo belangrijk als de juiste wandelschoenen zijn goede wandelsokken. Kies bij voorkeur voor wandelsokken met compressie. Ze hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen onder wandelaars. En met een goede reden: ze kunnen helpen om zwellingen te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en vermoeide benen te voorkomen. Bovendien helpt het dragen van compressiekousen aan sneller herstel ná de inspanning en hebben ze een dikker voetbed dat bijdraagt aan schokabsorptie. Een sokkenmerk met goede wandelsokken met compressie in het assortiment is Sockwell.

De wandelsokken van Sockwell hebben als bijkomend voordeel dat ze gemaakt zijn met een unieke materialenmix. De natuurlijke garens van zowel merino- als alpacawol zijn antibacterieel en in staat zeer snel vocht op te nemen om te laten verdampen en zo je voeten en de sokken zelf droog te houden. En dankzij de wol blijven je voeten aangenaam op temperatuur, bij zowel koude als warme temperaturen. Stretch nylon en spandex zorgen voor duurzaamheid en de nauwsluitende pasvorm, zodat de sokken goed op hun plek blijven zitten voor maximaal comfort.

De keuze voor goede wandelsokken die je voeten droog houden en een goede pasvorm hebben, zorgen ervoor dat de kans op blaren aanzienlijk wordt verkleint.

Shop wandelsokken dames

Shop wandelsokken heren

blaren voorkomen

Hoe kun je vermoeide benen voorkomen tijdens het wandelen?

Langdurig wandelen kan leiden tot vermoeide benen. Er zijn echter een paar tips om dit te voorkomen.

  1. Neem regelmatig pauzes: gun jezelf tijdens het wandelen regelmatig een moment van rust. Dit kan helpen om je energieniveau op peil te houden en vermoeidheid te voorkomen.
  2. Blijf gehydrateerd: drink voldoende water tijdens het wandelen. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid en krampen.
  3. Draag compressiekousen: zoals hierboven al vermeld, helpt het dragen van wandelsokken met compressie de bloedsomloop optimaal te houden. Hierdoor worden je beenspieren sneller voorzien van nieuw zuurstofrijk bloed en overtollig bloed en afvalstoffen worden sneller vanuit de voeten en benen afgevoerd.

Conclusie

Hoewel blaren soms onvermijdelijk kunnen lijken, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om ze te voorkomen. Door aandacht te besteden aan de juiste wandelschoenen en goede wandelsokken, kun je de kans op het ontwikkelen van blaren tijdens lange wandelingen aanzienlijk verminderen. Met wat extra tips verklein je meteen de kans op vermoeide benen, zodat je met een glimlach de Nijmeegse Vierdaagse, Avondvierdaagse of bijvoorbeeld het Pieterpad aflegt.

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen